Hakka blogi jälgijaks - sisesta oma meiliaadress ja saad teated uutest juttudest siin
Email again:

Kuumad õhtud pealinnas 08.12.2011

blogi,
Print

Tean kinnitada, et vähemalt nädalakese eest vilistas Brüsselis küllalt külm tuul. Täna koos istuvad riigipead viskavad ilmselt kohe pintsakud toolileenidele, sest vaidlus tõotab tulla üle aegade kuum.


Peaministrite kontorid on liiduvabariikide pealinnades ilmselt viimase nädala olnud parajad paanikaosakonnad. Paarikümne aasta eest oli lihtsam. Jaques Delorsi päevil oli aega, et Euroopa Liitu fundamentaalselt muutvaid otsuseid rahulikult ja aastaid lihvida. Täna kirjutavad ajakirjanikud, et liidu (või vähemasti selle raha) päevad on loetud ja peaministritel seetõttu ülimalt kiire.

Täiesti võimalik, et nii mõnigi täna lauale pandav ettepanek on mõistlik, kuid kiirustamine ja suletus kitsasse ringi ei ole nii kardinaalsete muudatuste tegemiseks kindlasti head. Euroopa Parlament on nõudnud uue tulevikukonvendi kokkukutsumist ja see on mõistlik mõte [1]. Mis siis minu arusaamist mööda täna-homme õhus on?

* Euro päästeaktsioonide üle otsustamisel kaotavad Eesti-sugused väikeriigid oma tänase vetoõiguse

* Eurot kasutavad riigid raiuvad tasakaalus riigieelarve nõude oma seadustesse (ning üleliiduliselt luuakse karmi trahvisüsteem)

* sünnib finantstehingute maks (nn Tobini maks, millest mh rohelised on juba üle aastakümne rääkinud)

* kiiresti hakatakse liikuma ettevõtete tulumaksu ühtlustamise suunas

* tasapisi asutakse ühtlustama ka liikmesriikide pensionisüsteeme ja sotsiaaltoetusi

* ja last but not least - hiljaaegu avastati seaduseauk, tänu millele saab EL aluslepet ilma referendumite, liikmesriikide parlamentide ja muu sellise tüütuseta kähku muuta. JOKK.

Euroopa Liidu integratsiooniteooriaid uurivatel teadlastel jagub täna ja homme asetleidva uurimisel ilmselt tööd veel aastateks.


[1] Konvendist olen varem kirjutanud nt seal: http://www.mardiste.ee/artiklid/4897